Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

MADAFOCUS
Lot 512 E 43 Tsarasaotra
Antsirabe 110
Madagascar

Vragen over Madagaskar gelieve te sturen aan: frank@madafocus.be

Tel: +261 (0) 32 05 087 51

RCS : 2013 B 00004

NIF : 2 001 121 445

STAT : 63319 12 2013 0 00121 

Licence:
043-13/MINTOUR/SG/DGDT/DAIT/SATENGLISH

Facebook pagina

Foto's

Nieuws

Reizen op maat

Groepsreizen

Partners

 

Madagaskar, het oudste eiland ter wereld, is een kleine honderdvijftig miljoen jaren geleden, samen met India, afgebroken van het grootste continent dat de aarde ooit kende: Gondwana. Tegen de tijd dat het einde van de grote reptielen werd ingeluid, bevrijdde het zich volledig van het nieuwe subcontinent en begon aan een solodrift. Hierdoor werd het een van de grootste evolutie-experimenten in de natuurhistorie.

Naast het feit dat heel wat ‘oude’ Gondwana flora en fauna zich adapteerde tot nieuwe soorten, arriveerden verstekelingen als zaden, eitjes, planten en beestjes op losgeslagen boomstammen of ver aangestoken orkanen vanuit de ‘grote’ wereld. Grotere dieren als lemuren en roofdieren zijn volgens wetenschappers overgestoken over een tijdelijke drooglegging van het Mozambique kanaal, zowat 40 miljoen jaren geleden. Daarna zijn al deze birds, bees, flowers and trees in diverse richtingen verder geëvolueerd en ontstond er een uniek assortiment van nieuwe soorten dat nergens anders ter wereld te vinden is. 

Een andere reden waarom Madagaskar als uniek wordt bestempeld, is haar bevolking. Een bezoeker die over de ‘rug’ van het eiland reist, zal opmerken dat de mensen er eerder Aziatisch dan wel Afrikaans uitzien. Wetenschappers menen dat een paar honderd jaar voor het begin van onze tijdrekening Indonesische kolonisten zich vestigden op de kusten van Oost Afrika. Later migreerden ze verder tot op de kusten van het tot dan toe onbewoonde Madagaskar en brachten op die manier een vage Afrikaanse ‘look’ met zich mee.

Hun taal bleef echter hoofdzakelijk een Maleis dialect, weliswaar gesaust met Bantu invloeden. De Merina en Betsileo van de hooglanden zijn veel duidelijkere Malei-Indonesische afstammelingen en hun aankomst op het   grote, rode eiland wordt dan ook niet op eerder dan vijfhonderd jaar geleden geschat.


Het overgrote deel van het platteland van Madagaskar lijkt inderdaad wel erg op een uit Zuid Oost Azië weggeplukte vallei, strak uitgesneden met de onvermijdelijke rijstterrassen. Het geheel weliswaar overgoten met een Frans koloniaal sausje.  Naast eetstalletjes met samosa’s en noedelsoep, adverteren auberges op hun krijtborden culinaire hoogstandjes als Fois Gras en Magret de Canard. Deux-chevauxtjes beheersen de taxistandplaatsen terwijl Renault 4-tjes, herslepen tot tropische buggy’s, de wegen van vakantieparadijs Nosy Be domineren.


Madagaskar mag dan best een combinatie van oude en recentere ‘import’ zijn, het blijft onlosmakelijk met Afrika verbonden. De eerlijke, enthousiaste vriendelijkheid die de bevolking staande weet te houden, past precies in de algemene houding van ‘de’ Afrikaan. Hier tegenover staat haar diversiteit op vele vlakken. En die is volgens mij alleen maar aan te moedigen.