Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

MADAFOCUS
Lot 512 E 43 Tsarasaotra
Antsirabe 110
Madagascar

Vragen over Madagaskar gelieve te sturen aan: frank@madafocus.be

Tel: +261 (0) 32 05 087 51

RCS : 2013 B 00004

NIF : 2 001 121 445

STAT : 63319 12 2013 0 00121 

Licence:
043-13/MINTOUR/SG/DGDT/DAIT/SATENGLISH

Facebook pagina

Foto's

Nieuws

Reizen op maat

Groepsreizen

Partners

 

Met een smile van oor tot oor staat Madame Honorine ons op te wachten voor ‘haar huis’ in Ambositra, een stadje in de heuvels van centraal Madagaskar. Rondom haar zwermen enkele opgeschoten jongeren, aan haar rok hangen de wat kleinere. De kinderen zien er gezond uit. Hun ontblote tanden schitteren in de middagzon, het lange haar van de meisjes is strak en verzorgd ingevlochten. Vooral dit laatste is zeer opmerkelijk en iets waar Honorine best trots op mag zijn. De meeste meisjes van het Madagassische hoogland zullen nooit lang haar krijgen. Enkel als het met heel veel zorg twee maal per week wordt gewassen en ingevlochten, kan afbreken en splitsen vermeden worden. Om van de alomtegenwoordige luizen nog maar te zwijgen.

 

We zijn op bezoek in het huis La Maison, een opvangtehuis voor weeskinderen en alleenstaande moeders die met hun kinderen om wat voor reden dan ook op straat zijn komen te staan. Het huis is het resultaat van de samenwerking tussen de Nederlandse stichting Madalief en het initiatief van Madame Honorine. Tot 2003 vingen Honorine en enkele andere gelijkgestemde vrouwen de weeskinderen van Ambositra en omgeving op in hun eigen huizen. De toenmalige reisbegeleidster Remi Doomernik, die zich naast het rondleiden van toeristen ook bekommerde om het welzijn van de straatkinderen in Ambositra, sloot zich in 2002 aan bij de lokale stichting van Madame Honorine.

 

La Maison

 

Madame Honorine sommeert ons eerst aan te schuiven aan de tafel in de eetzaal. Het is etenstijd en niets is beter om het ijs tussen toeristen en de kinderen te breken dan samen te eten, vindt ze. Nadat een kort gebedje weerklinkt uit de kelen van de kleinste kinderen, wordt ons door de wat oudere een rijke maaltijdsoep voorgeschoteld. Als de magen van zowel de kinderen als de bezoekers gevuld zijn, nodigt de matrone ons uit voor een rondleiding. Terwijl ze ons de kamers van de kinderen toont, vertelt ze over het tehuis. “Op dit moment bekommeren we ons om eenentwintig kinderen. Daarnaast vangen we ook een aantal alleenstaande moeders op die elk ook nog eens verantwoordelijk zijn voor vier à vijf kinderen. Twee van deze moeders helpen me ook met het verzorgen van de wezen.”

 

Madalief

 

Remi begon het project van Honorine te ondersteunen met haar kennis en financiële hulp. Om de kansarme kinderen van Madagaskar in het algemeen en die van Ambositra in het bijzonder een betere toekomst te bieden, was er al snel meer geld nodig. Om deze fondsen op een gestructureerde manier te verzamelen, richtte Remi samen met enkele andere Nederlandse vrouwen de stichting Madalief op. Remi woont in Madagaskar maar reist regelmatig naar Nederland om bekendheid te geven aan het project in Ambositra. Sinds 2009 werkt ze fulltime voor de stichting. Door haar aanwezigheid in Madagaskar draagt zij zorg voor een goede besteding van de fondsen en een constructieve samenwerking met de partners aldaar.

 

Resultaten

 

Na de rondleiding door het huis in Ambositra praat ik nog even na met Madame Honorine. Ik vraag haar naar de samenwerking met de stichting Madalief. “Dat is het beste wat ons ooit overkomen is,” vertrouwd ze me toe en begint aan een opsomming van reeds verwezenlijkte projecten. “In 2003 bouwden we ons eerste huis en een jaar later kocht Madalief een terrein. Het oude huis dat hierop stond, werd gerenoveerd en er werden twee nieuwe gebouwen bij gezet. We werken ook samen met het wijkcomité,” vervolgt de enthousiaste madam. “De school werd opgeknapt en er werden twee leslokalen gebouwd. Hierdoor zijn er nu genoeg lokalen en hebben we een nieuwe kleuterklas waar ongeveer zeventig kinderen zitten die voorheen op de straat rondzwierven.”

 

Residence

 

Remi en haar stichting Madalief zaten ondertussen ook niet stil op het vlak van fondsenwerving. Om niet enkel afhankelijk te zijn van de  gebruikelijke donaties werd er gewerkt aan een alternatieve bron van inkomsten. Het resultaat hiervan is de Residence Madalief, een hotel met elf ruime kamers in de buurt van Antsirabe dat in mei 2010 haar deuren opende. Naast een inkomen genereren ter ondersteuning van de projecten in Ambositra, wil de Residence tevens een plek zijn om werkgelegenheid te creëren voor de jongeren en alleenstaande moeders uit Ambositra. De winst die het hotel tot nu toe opleverde, werd onder andere gebruikt om huizen te renoveren in de wijk van het tehuis in Ambositra waardoor de leefomstandigheden van de kinderen zijn verbeterd. In diezelfde wijk werden toiletten en keukens gebouwd en er werden microkredieten verstrekt aan een veertigtal vrouwen waardoor ze kleine handelspraktijken konden opzetten en hierdoor hun levensomstandigheden en die van hun kinderen verbeterd zagen.

 

Toekomst

 

“Ook de omgeving van de Residence profiteert mee van ons project,” vertelt Remi me als ik enkele dagen later een bezoekje breng aan het hotel dat zij voorlopig runt. “De openbare school van de hier wat verderop liggende wijk hebben we voorzien van een nieuw dak waardoor meer dan driehonderd kinderen nu ook les kunnen krijgen als het regent. In de nabije toekomst plannen we een patchworkatelier op het domein van het hotel, waardoor er meer vrouwen en jongeren uit het tehuis aan het werk gezet kunnen worden en een inkomen krijgen. Ook een meubelmakerij voor de jongens behoort tot de mogelijkheden,” besluit Remi.

 

Info

 

In het bosrijke gebied, zo’n zeven kilometer ten zuiden van Antsirabe, ligt Residence Madalief. Logeren kan er  in een tweepersoonskamer voor een kleine vijfentwintig euro. Reserveren is mogelijk via residence@madalief.nl. De winst gaat integraal naar de beschreven projecten in Ambositra en in de omgeving van het Residence.

 

Helpen kan ook. U kunt een eenmalige bijdrage of een periodieke overschrijving doen op onderstaande rekening. U ontvangt vervolgens automatisch de halfjaarlijkse nieuwsbrief van de stichting Madalief waarin u op de hoogte wordt gehouden van de ontwikkelingen en de activiteiten.

 

GIRO: 9269326

t.a.v. Stichting Madalief

IBAN: NL39 PSTB 0009 2693 26

BIC: PSTB 0009 2693 26

Kamer van Koophandel nr.: 32090207

Website: www.madalief.nl

Contact: remi.madagaskar@gmail.com